Litt smarter
Ta trikken til Lianvatnet for bading
Førstevalget til Lian: Sunniva Wigum tar Gråkallbanen fra St. Olavsgate for å bade i Lianvatnet.
Hva kan trondhjemmere eller andre som besøker byen i sommerferien finne på? Vi har samlet en haug med kortreiste ferietips med minimalt klimafotavtrykk.
Ute etter kortreiste ferietips med minimalt klimafotavtrykk? Hvorfor ikke gjøre som Sunniva Wigum (17) og ta den sjarmerende trikketuren opp til Lianvatnet for en dukkert.
– Jeg synes det er koselig å reise med trikken. Den er jo skikkelig vintage. På turen får du fantastisk utsikt utover Trondheim. Også er det bedre å reise kollektivt enn med bil, sier hun idet hun stiger inn i Gråkallbanen fra trikkeholdeplassen i St. Olavsgate som bader i solen.
Ofte på Lianvatnet
Catharina Lindgren (16) og Filip Støp (17) har også tatt trikken til Lianvatnet i dag. De bor på Byåsen, og er flittige brukere av området.
– Vi pleier å dra hit for å bade og sole oss om sommeren. Her er det god plass, og så er det et fint badeområde med stupebrett. En trikketur opp hit for bading anbefales absolutt for turister som ønsker en fin opplevelse i Trondheim, sier kjæresteparet.
Om det passer bedre å dra et annet sted å bade enn Lianvatnet er det flust med attraktive badeplasser i Trondheim. Noen av dem finner du her.
Klatring og terrengsykling
Også i år har det kommet oppfordringer fra lokale og nasjonale myndigheter om å feriere i eget land. Dette er med andre ord sommeren å støtte opp om turisme i eget nærområde.
Klatreparken Høyt og Lavt på Leangen og Nilsbyen terrengsykkelpark på Stavset er eksempler på kortreiste og klimavennlige aktiviteter som også finansierer lokalt næringsliv.
– Opplev nærmiljøet
Når vi spør kommunikasjonssjef i Trøndelag Reiseliv Bjørn Tore Hals om kortreiste ferietips i Trondheim velger han å slå et slag for opplevelsene nært deg.
– La dette bli året hvor du benytter tilbudene nært deg, de du aldri har besøkt fordi det alltids blir en anledning senere. Bli kjent med nærtilbudene i Trondheim. Lokale tilbydere, lokalmaten, arrangementene, museene, sier Hals.
Han minner om at sommeren også er sakteliv.
– Om det er fint vær er det så mange fine steder å dra på piknik. Korsvika, Djupvika og andre steder langs Ladestien, Skansen, festningen og Marinen. Min personlige favoritt er Munkholmen. Ta båten fra Ravnkloa, hvor du får kjøpt fersk sjømat, og ta med ut på øya. Det er en opplevelse i seg selv, sier Hals.
Om du er glad i båtliv tipser han også om å teste ut Trondheim By Boat, som har guidede turer både i elva og fjorden. Eller Trondheim kajakk om du vil ha en mer aktiv opplevelse.
Servering og festivaler
På Bakklandet og Solsiden kan du boltre deg i serveringssteder. Hals råder deg også til å ta turen innom Lager 11 på Sluppen.
– Der er det flere små utsalg som serverer gatemat fra ulike deler av verden. Det er ekstremt populært, og kommer til å ta av når det er sommervær, sier han.
Hele byen er i grunn fylt opp av spennende kafeer og sjarmerende serveringssteder.
– Tantes Hage på Kalvskinnet, for eksempel, en skjult perle i Trondheim er et utrolig fint tilbud, tipser Hals.
Ellers er det verdt å merke seg siste helga i juli.
– Det er den store helga for unge voksne i sommer. Med både Olavfest, Trøndersk matfestival og Bryggerifestivalen. Det er en fantastisk opplevelse om du er glad i lokal mat og øl. Dit kommer haugevis av produsenter fra hele Trøndelag for å vise fram produktene sine. Rett og slett ganske unikt, sier Hals.
Borgen og Domen
For barnefamilier anbefaler Hals Sverresborg Trøndelag folkemuseum.
Det er et av Norges største friluftsmuseum, som om sommeren har mange aktiviteter, spesielt for barn, forteller han.
Et annet tips for hele familien er spektakulære Nidarosdomen.
– Prøv å krype opp kjempesmale trapper til toppen av et tårn i katedralen, eller bli med i kjelleren og krypten. Ganske spennende for alle aldre, smiler Hals.
2. til 18. juli er det sommer i Erkebispegården ved Nidarosdomen med mange spennende middelalderaktiviteter.
– Der kan du blant annet prøve deg som steinhugger eller leke arkeolog og være med på utgravinger i Erkebispegården, forteller Hals.
Bruk marka
Om du liker friluftsliv er Bymarka en perle, med både smale og brede stier, etter hva som passer deg best.
– Der kan du vandre mellom betjente hytter med servering, og det er mange tilrettelagte overnattingsplasser for telt og hengekøyer med grill og bålplasser ved flere av vannene, sier Hals, som skryter av Trondheims gode muligheter for urbant friluftsliv.
– Jeg flyttet hit selv i fjor, og har gått store deler av Bymarka. Mitt favorittområde er Trolla, som har mange fine turstier og vann. Holstdammen må være den aller fineste av dem alle. Ikke til forkleinelse for alle de andre flotte stedene i marka. Et spennende sted å starte markaturen er Ilabekken. Der tar du garantert fram mobilen og knipser et bilde, lover Hals.
Vil du vandre mer sentrumsnært, hvorfor ikke ta en runde blant gatekunsten i Ilsvika. Etter gatekunstfestivalen i 2018 er det blitt en spennende vandring. Også kan du jo forhåndsbooke middagen hos Visit Bjørn i Ila, et særdeles unikt serveringstilbud i Trondheim.
Lån deg en bok
Og om du trenger lesestoff i ferien kan du hente ut bøker i et av bibliotekene, eller oppsøk en av byens mange selvbetjente bokkasser. Det er blant annet en boks utenfor Antikvariatet på Bakklandet, og Bøker og Bylab på Elgeseter har plassert ut fire bokkasser i bydelen hvor de gir bort kasserte bøker. Her kan du også levere inn de du har lest dersom du trenger å frigjøre plass i bokhylla hjemme.
Det finnes også noen gamle telefonkiosker som er fylt med bøker. Lån en bok, og sett gjerne igjen en av dine egne etter gi og ta-prinsippet. Du finner en i Kirkegata på Møllenberg og en på Lademoen Park.