Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Litt smarter

Påsketur i Trondheim

Del denne artikkelen
Familie på skitur

Inn i marka fra Saupstad: Snøen smelter fort nå, men like før påske var det fortsatt fine forhold på Saupstad skistadion. Det finnes alternativer til parkeringsplassene i Fjellseterveien, der det ofte kan bli fullt på godværsdager. Linda Kristensen (med pulk) tar ofte med familien på tur. Selv er hun aktiv i Barnas Turlag i Trondhjems Turistforening og deler mer enn gjerne turistforeningen sine beste råd og tips for turer med barn.

Vi går mot nok en unntakspåske, med smitteverntiltak som gjør at flere enn vanlig vil tilbringe påska hjemme. Heldigvis finnes det gode turmuligheter i Trondheim.

Tekst
Guro Kulset Merakerås
Foto
Guro Kulset Merakerås

– Kan jeg få kjøre kuleløypa med pulken? 

Niklas (7) vil gjerne bruke siste rest av snøsesongen til å trekke lillesøster Malin. Vi er på Saupstad, ett av flere alternativer til de mest brukte skiløypene i Bymarka.

familie på tur

En pust i bakken: Linda og Richard vil gjerne ha med barna Niklas, Viktor og Malin (i pulken) ut på tur så ofte som mulig, og tipser om at det gjelder å ikke legge lista for høyt.

Fjellseterveien opp til Skistua og tilhørende parkeringsplasser er førstevalget for mange trondhjemmere som vil ut på tur. Nettopp derfor kan det bli vanskelig å få parkeringsplass her på store utfartsdager. Stappfulle busser er heller ikke noe ønskescenario i en påske med truende pandemiskyer. Vi slår derfor et slag for å bruke andre innganger til marka, og har bedt rådgiver i enhet for idrett og friluftsliv Helge Grenne om å komme med tips.

Inn i marka fra Saupstad

– Nå på senvinteren og våren er det naturlig at folk trekkes mot de høyere markaområdene der det er mer stabile snøforhold, men vi tilrettelegger for skiløyper som starter i randsonen til markaområdene når det er mulig, forklarer Grenne og minner om at skianleggene til bydelsklubbene ofte har gode parkeringsforhold og solid snøsåle.

portrettbilde

Helge Grenne, rådgiver friluftsliv i Trondheim kommune.

Et av disse er Saupstad, der snøen på stadion og deler av løypenettet kan holde gjennom påska. Grenne tipser også om at Klæbu kan være et godt alternativ til Bymarka i påska. 

– Du kommer vanligvis i snørike områder hvis du starter turen fra Saksvikvollen mot Dragsten, Skjøla ved Vassfjellet eller Gjenvollhytta i Nordmarka, sier han.

Kort, men godt

– Tidligere har vi ofte hatt hyttene i Bymarka som turmål, men i år har det vært litt annerledes, forteller Linda Kristensen. Da Niklas (7) og Viktor (6) fikk en lillesøster i fjor, måtte Viktor gi fra seg plassen i pulken. Viktor har Downs syndrom, og har strevd litt med å skjønne hva ski skal være godt for. Så i vinter har ikke turene vært så lange. Ikke målt i avstand, i hvert fall. Langvarige kan de være like fullt. Linda og mannen Richard er tydelige på at det ikke spiller så stor rolle hvor langt de går, så lenge familien er ute på tur.

gutt i snøen

Påsketur for alle: Selv om Viktor ikke kan gå så langt på ski, koser han seg der familien slår leir. Turen trenger ikke være lang for å bli fin.

Denne dagen går ferden over skistadion på Saupstad og inn til en lekeplass noen hundre meter inn i skogen. Der finnes det både muligheter for leik både med og uten ski – alt etter hva føre og humør tillater. Og sporene går videre, i fall noen i familien synes dette ble en tur som var i korteste laget. Da kan de ta seg en runde og komme tilbake til basen. 

Tips for turer med barn

Ungene deres har ulike behov, og Richard og Linda har erfart at det er lettere å møte dette når de er ute på tur.

 

– Både de og vi blir helt tullerusk hvis vi er inne hele dagen, så vi må ut og bruke litt energi, sier Linda, mens hun hjelper eldstesønnen med å fikse på et hopp han gjerne vil teste.

– Vi skulle jo hatt spade, Niklas men den glemte vi jammen i dag, sier hun og flytter på kram vårsnø med sterke mammahender.

Tur-favoritten 

Linda Kristensen er aktiv i Barnas Turlag i Trondhjems Turistforening, og her deler hun og turistforeningen sine beste råd og tips for turer med barn. Barnas turlag har utviklet «barnas egne turregler» med punkter som handler om ting som planlegging, turfølge, fart og mat.

barn i og ved pulk

Storebror: Denne vinteren måtte Viktor la Malin overta plassen hans i pulken. Med bæresele og akebrett på luringa kommer familien seg fortsatt ut på skitur.

Niklas er klar på hva som er hans favorittservering: 

– Kvikklunsj! Og Viktor har kvikklunsjlue, jeg får lyst til å spise ham opp, sier han og tøyseleker med lillebroren sin.

Mye å velge i

Grenne vet av erfaring at været har stor betydning hvor stor utfarten blir i Trondheims turområder i påska, men muligheten for at det blir mye folk i marka, er absolutt til stede. Kommunen håper at vi vil spre oss over flest mulig turområder, slik at det blir mulig å holde god avstand. To meter er regelen som gjelder denne påska. Turområdene våre er store og mange nok til at det bør være mulig å holde avstand dersom vi unngår at alle drar mot samme turmål. Her kan det komme godt med at vi er i et skifte mellom ski- og barmarkssesong, for akkurat i disse vårukene kan vi ofte velge mellom skitur og fottur. 

Nærtur.no

På nettstedet nærtur.no finner du mange tips til ruter for turer til fots. Trondheim kommune og Trondhjems Turistforening har samarbeidet om å merke nærturløyper knyttet til boligområdene. I alt åtte ruter er ferdig merket, og rundene er mellom 3,3 og 7 kilometer lange. Nettstedet har både et interaktivt kart som viser hvor du står i forhold til nærturen samt informasjon om hvilke runder som er universelt utformet og særlig egnet for folk med nedsatt funksjonsevne. Vil du ut i skogen selv om du ikke går på ski, kan du oppsøke følgende skogsveier:

– Lian – Fjellseter

– Diket P-plass på Våddan – Storfurua ved Skjelbreia – Stykket – Diket

– Nilsbyen – Våddan – Frøset – Granåsen

– Smistad – Rønningen

– Bekken – Estenstadhytta

– Ringvål – Velikvatnet

 I tillegg har vi Ladestien, som er blitt kjent og kjær for de fleste.

– Store deler av Ladestien er også tilrettelagt for bevegelseshemmede. Med utgangspunkt i både Ormen Langes veg, Korsvika, Rotvoll og Ranheim er det lagt til rette for bruk av elektrisk rullestol, opplyser Helge Grenne.

 

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?