Elgeseter
Abels gate skal gi liv til Elgeseter
Populære plantekasser: En torsdags ettermiddag inviterte prosjektet Levende bygate – Abels gate til plantedugnad. Da møttes naboer som ikke hadde møtt hverandre før. Plantekassene og benkene som er satt opp i sommer har blitt et nytt treffpunkt i bydelen. Foto: Silje Fremo
Midt blant store utbygginger på Elgeseter gror engasjementet hos naboer og næringsliv godt. I september inviterer de til bydelsfest.
Abels gate strekker seg fra Høyskoleparken og tvers gjennom bydelen. Den krysser Elgeseter gate og fortsetter ned til Tilfredshet gravlund og videre ned til Nidelva. På en turkis benk utenfor Bøker & bylab har vi avtalt å møte to av de engasjerte beboerne i bydelen. Silje Fremo og Ola Rønning bor i hver sin bygård like nedenfor Høyskoleparken og brenner for bydelen.
– Denne bydelen har masse potensiale og det må vi sørge for å frigjøre, sier de to.
Levende bygate
Abels gate er prioritert i prosjektet Levende bygate. Nå ønsker naboer å omskape Abels gate til å bli en livskraftig gate med ringvirkninger ut i bydelen. Da kommunen utlyste Levende bygate-midler tok Pådriv Trondheim initiativ. De søkte om å få vitalisere området. Abels gate fikk 750 000 kroner i støtte fra Levende bygate prosjektet i Trondheim kommune. Nå er de godt i gang med å skape nye møteplasser og aktiviteter.
– Alle bydeler trenger lett tilgjengelige møteplasser, og her fantes det knapt en sittebenk mellom Studentersamfundet og Lerkendal stadion, sier Ola.
Vi tusler rundt og ser på noen av tiltakene som er satt i gang. Solide sittebenker, solsenger og bord. Plantekasser i metall som det bugner av grønt i. Å plassert ut møblene var det første initiativet som ble realisert. De to naboene ble med i Pådriv som er et landsomfattende nettverk av folk som vil ha bærekraftig byutvikling. I samarbeid med Bærekraftsenteret, Trondheim folkebibliotek og Bøker & bylab drar Pådriv i strengene i prosjektet Levende bygate i Abelsgate.
– I tillegg til ulike fysiske installasjoner jobber vi med å få til ulike arrangement. Det hele vil få sin store finale 11. – 12. september med en bydelsfest for alle, sier Berit Skillingsaas Nygård, fra Bærekraftsenteret.
Bydel i endring
På Elgeseter og Øya bor det til sammen 5 000 mennesker. I tillegg har rundt 20 000 personer arbeids- eller studieplassen sin i området, gjennom store aktører som NTNU, SINTEF og St. Olavs hospital. Omtrent halvparten av beboerne i bydelen er i studentalder. Barnefamilier med skolebarn er den gruppen det bor færrest av her. Med campusutbyggingen og samling av teknologimiljøet i Trondheim vil ytterligere 10-15 000 personer få sitt daglige virke i bydelen i løpet av de neste 10 årene.
– Området skal utvikles masse i årene som kommer. Det skal bli et såkalt innovativt distrikt, og da tenker jeg at det er nå vi har sjansen til å påvirke utbyggerne. Slik at området kan bli enda bedre også for oss som bor her. Det er mange eksempler på byområder som har blitt utviklet og som er folketomme etter klokka 16:00. Det vil vi unngå i vår bydel, sier Ola.
– Vi holder dialogen med utbyggere i området for å påvirke dem til også tenke små næringslokaler, og ikke bare kontorlokaler, når de bygger store bygg. Vi ønsker et mangfold i bydelen. Et bakeri, restauranter, ostebutikk og andre nisjebutikker hadde vært gode tilskudd til bydelen. Mer variert aktivitet i området er en vinn-vinn-situasjon både for næringslivet og for oss som bor her, sier Silje.
Underveis i prosjektet Levende bygate er det også arrangert to workshoper hvor næringsliv og folk i området har kunnet komme med innspill og ideer. De har fått med seg flere næringslivsaktører. Spesielt KLP, som er en stor eier av bygningsmasse i området. Også de som driver kafeen/puben Slabberas er aktivt med.
Håper på ringvirkninger
De 10-12 benkene prosjektet har satt ut har allerede vist seg populære. De har også kjøpt inn planter og invitert beboere i strøket på plantedugnad. De ser at plantekassene er med på å skape aktivitet. Disse enkle tiltakene har allerede gjort at flere naboer som tidligere ikke hadde hilst på hverandre nå har fått kontakt.
– Folk ønsker å møtes når mulighetene byr seg. Bare det å plassere ut benker å se at folk tar disse i bruk gir en positiv boost for oss som jobber med økt aktivitet i nabolaget. At folk kjenner hverandre gir gjerne også bedre vilkår for god mental helse, påpeker Ola og tilføyer: – Jeg har sett at barnefamilier har brukt benkene, at naboer har satt seg ut for å ta et glass vin på benkene. Jeg har også sett folk spise middag der, sier Ola.
Selv om benkene foreløpig er satt opp midlertidig, håper de at aktiviteten som skapes i de nærmeste månedene vil gi positive ringvirkninger for bydelen. Prosjektet skal også bygge en trikk i tre som blir et lekeapparat for barn. Trikken blir stående nært den gamle trikkestallen, som nå går under navnet Teknostallen, da den er fylt med teknologibedrifter. Prosjektet har dessuten ambisjoner om å få til gatekunst, kanskje både på vegg og på asfalten i gata.
Bydelsfest i september
Vi står på plassen foran Teknostallen. Den åpne plassen har flott beplantning. En vakker blodbøk rasler med bladene sine og grønne sommervekster strutter av klorofyll. Både Bøker & bylab og kafeen/puben Slabberas holder til nært plassen. Kanskje kan plassen fungere som et torg i bydelen på sikt?
– Vi fortsetter å jobbe gjennom sommeren og ser frem til at den store gruppen av studenter som bor i bydelen vender tilbake ved semesterstart. Helga 11. – 12. september, da bydelsfesten går av stabelen, blir det teater, samtaler på Slabberas. Det blir også fiksefest hvor folk kan ta med seg klær og ting som trenger å bli reparert og få hjelp til det. Så jobber vi med å få til et bruktmarked og kanskje mer underholdning og musikk, sier Silje Fremo og Ola Rønning begeistret.
– Det er så bra at vi har entusiaster som Silje og Ola. Slikt engasjement smitter, sier Berit Skillingsaas Nygård og tilføyer: – Jeg har tro på at bydelen Elgeseter kommer til å blomstre i årene fremover.