Levende by
Saupstad-Kolstad på pallen i nasjonal kåring
Kunstprosjekt: Bjørg Nyjordet orienterte juryen om arbeidet på "Blisterhaugen". Hun er en av kunstnerne som er engasjert i grøntområdet som nå åpnes opp igjen. I samarbeid med elever ved Huseby skole er det smidd et gelender som nå er satt opp langs den gamle steintrappen. Foto: Trondheim kommune
Bydelen var én av tre finalister i konkurransen om å vinne regjeringas Attraktiv by-pris i 2021. Å bli finalist er en anerkjennelse – til alle som har løfta i flokk.
– Det er så fint å vise alle andre at vi er bra nok, at bydelen vår et bra nok, sier Meva Hasan Aydilek (18). Hun får støtte av programlederen for Områdeløft Saupstad-Kolstad, Are Risto Øyasæter. – Det er mange som har grunn til å være stolte, sier han.
– Attraktiv by-prisen jakter forbilder, sa lederen for fagjuryen da hun før sommeren kunngjorde at de tre aller fremste forbildene i landet i år var Henningsvær, Skien/Porsgrunn – og Saupstad-Kolstad.
– En drabantby som Saupstad-Kolstad er ikke den mest opplagte kandidaten til en attraktiv by-pris ved første øyenkast. At vi blir plukket ut som finalist blant de 388 nominerte er utrolig artig. Det er en stor anerkjennelse for alle bidragsytere i arbeidet med å få ny fart på en bydel som hadde gått litt i stå og fått et ufortjent dårlig omdømme, sier Are Risto Øyasæter.
Arbeidet han snakker om har vært en del av det såkalte Områdeløft Saupstad-Kolstad. Det pågikk fra 2013 til 2020 og har ført til at offentlige aktører og innbyggere har kommet hverandre nærmere. Det har skjedd gjennom arbeid med utvikling av uterom, samlingssteder og tjenester. De ulike styrkene som finnes i bydelen er blitt bedre koblet sammen – til glede for alle.
– Beboere og organisasjonene utnytter i dag ressursene i bydelen bedre og skolen har begynt å bruke nærområdet på nye måter. Denne nominasjonen bidrar til å synliggjøre arbeidet. Vi får delt våre erfaringer til et større publikum, påpeker én av dem som har jobbet med Områdeløftet, Kine Goodman.
Synliggjør en attraktiv bydel
– Det har skjedd mye fornyelse her i området. Oppgradering av tun, garasjer, nybygg av administrasjonshus til borettslaget, barnehage, skoler og ikke minst at vi avga friområdet «Dalen» til kommunen for at de kunne oppgradere til en aktivitetspark. Det ble stor suksess. Alt dette har klart hatt betydning for folk i området, forteller Terje Svarva, som er styreleder for Ringvegen borettslag. Han er ikke så sikker på om folk flest har fått med seg nominasjonen til Attraktiv by-prisen, men er glad for at juryen har bestemt at Saupstad-Kolstad fortjener en plass i finalen.
Styrelederen opplever at Områdeløftet har ført til et nært og fruktbart samarbeid, der mange aktører et blitt involvert. En av de store aktørene er nye Heimdal videregående skole. I en toårsperiode engasjerte de en egen samfunnskontakt med ansvar for at skolen skulle åpne seg mot bydelen, være en aktiv samfunnsaktør og bli et nærskoleanlegg for bydelen.
– Attraktiv By- prisen er en anerkjennelse av det vi har fått til ved å løfte sammen, sier Kine Goodma. Hun var skolens samfunnskontakt i to år. – Visjonen til Områdeløftet var å synliggjøre Saupstad – Kolstad som en attraktiv bydel. Denne nominasjonen bidrar til akkurat det, påpeker hun.
Drabantbyfenomen
Da boligområdene på Saupstad og Kolstad ble bygd på 60- og 70-tallet, fikk Trondheim sin første drabantby. Den var på mange måter en ganske isolert bydel med store veianlegg på to sider og Bjørndalen på den tredje. Konseptet var nytt og spennende, og det var en viss status knyttet til å flytte inn i de moderne boligene i lavblokker og firkant-tun. Men da tiårene tikket frem mot og etter hvert forbi tusenårsskiftet, mistet bydelen gradvis status. Blant annet fordi den ble utkonkurrert som attraktivt boligområde av nye områder med eneboliger og småhus. Kolstad og Saupstad fikk en opphopning av beboere med sosiale og økonomiske utfordringer.
Dette skjedde med de fleste drabantbyene i Norge, og er noe av bakgrunnen for at Oslo, Bergen og Trondheim fikk midler over statsbudsjettet for 2012 til oppstart av tiltak som kunne motvirke en uønsket utvikling. I 2013 startet Områdeløft Saupstad-Kolstad, der stat, fylke, kommunen og lokale aktører har samarbeidet om å gjenreise og utvikle bydelen som et attraktivt sted å bo. Arbeidet har båret frukter, og programleder Are Risto Øyasæter er stolt over at det legges merke til også nasjonalt.
Har dratt lasset sammen
Det er et solid klapp på skuldra å få finaleplass i en nasjonal kåring som skal «bidra til å løfte frem gode og inspirerende forbilder», som regjeringa skriver om prisen. Da juryen kom på befaring like før skolestart, kunne vertskapet stolt ta imot dem.
De fikk se og høre om:
- Heimdal videregående, Huseby barneskole og ungdomsskole og bydelens nye kulturskolesenter, nye Kolstad barnehages uteområder
- Kolstad arena og klubbhuset til Kolstad fotball
- Saupstad bibliotek og sammenhengen mot utebiblioteket
- Boligområdene med lavblokker samt oppgraderte og varierte uterom
- Dalen aktivitetspark
- Kunst i offentlige rom og snarveier som er reetablert og oppgradert
– Vi ville vise hvor mange som har dratt lasset sammen og på mange ulike måter, sier Are Risto Øyasæter.
– Det har vært artig å overbevise andre som ikke kjenner til hvor bra innsats og engasjement vi har her. Vi er stolte over at innbyggerne – også ungdommene her, kan påvirke hverdagen og engasjere seg. Finaleplassen til denne prisen er et av mange bevis på at vi har fått til noe, sier tidligere medlem i Ungdomsrådet, Meva Hasan Aydilek.