Levende by
Lys gir økt trygghet og utvider brukstiden
Visuelt ikon: Belysningen av muren og stiene i parken ivaretar trygghetsfølelsen i tillegg til å styrke Festningen sin posisjon som visuelt ikon i Trondheim. (Foto: Glen Musk)
– Vi vil øke trygghetsfølelsen. Lys gjør at vi føler oss tryggere samtidig som lys utvider brukstiden for våre parker og utearealer. Vi ønsker jo at anleggene våre skal bli brukt, og spesielt på seinhøsten utgjør lys en stor forskjell.
Magnhild Lunde fra Kommunalteknikk i Trondheim kommune har vært prosjektleder både for rene belysningsprosjekt og prosjekt hvor belysning har vært sentralt for sluttresultatet.
Men det skal ikke være lys overalt. Det er også viktig å finne ut hva som ikke skal belyses. Mørke områder er viktig også av hensyn til dyr og planter.
– Vi stiller alltid spørsmål om hvor det kan være mørkt. Vi må ha områder hvor vi kan se stjernehimmelen, mørket har også en egenverdi, sier Lunde.
Vi må ha områder hvor vi kan se stjernehimmelen,
mørket har også en egenverdi
Rett lys på rett sted
I kommunens plan for friluftsliv og grønne områder er universell utforming og belysning to av de prioriterte kvalitetene i grønne områder. Lys påvirker muligheten til å orientere seg i et område, og lys legger til rette for aktivitet også etter mørkets frembrudd.
For gatebelysning finnes det klare regler for belysning gjennom veglysnormen. For grønne områder finnes det ikke noe tilsvarende. Her må lyssettingen løses på hvert enkelt sted. For noen områder er det laget omfattende lysplaner, for eksempel for Kanalen og Nidelva og for Saupstad – Kolstad. Det forteller litt om hvor viktig det er å finne rett lys på rett sted for å skape trygghet, opplevelse og identitet.
Lysvandring
– På Saupstad og Kolstad deltok innbyggere fra lokalsamfunnet og ga innspill til hvilke områder som burde få bedre lys. Her ble det til og med arrangert en egen workshop med lysvandring. Resultatet ble for eksempel vedtak om å lyse opp underganger som føltes utrygge, forteller Lunde.
Viktig var også belysningsplanen for Dalen park. Mye av lyset handler om å øke brukstiden for anlegget. Men her finner vi også lys som lager spesiell stemning både rundt kunstverk og i Trollskogen!
Murene måtte også belyses
Lunde hadde også prosjektansvar for belysning av Festningen og Småbergan.
– Her var planen først at det var bare stiene som skulle lyses opp, men i møter med brukere av området, ble det snart klart at også murene måtte belyses. Ved å lyse opp de vertikale flatene, får brukerne en mye bedre oversikt over området og det føles tryggere å ferdes.
I belysningene på Marinen er det også lagt vekt på å lyssette sideterrenget ved siden av stiene.
Trolla-armaturen
– Selv er jeg veldig glad for at vi nå kan bruke Trolla-armaturen igjen. Den var utdatert, men Byantikvaren har videreutviklet den slik at vi i dag kan bruke nye lyskilder i den tradisjonsrike armaturen. Den er brukt langs Nidelva, i veiter og skal brukes på nye trikkemaster når Nordre Ilevollen oppgraderes!