Levende by
Midtbyen opplever økning i aktivitet og befolkning i 2022
Folkeliv på Torvet i september 2022 da den årlige byromsundersøkelsen ble gjennomført. Foto: Terese Samuelsen
Midtbyundersøkelsen for 2022 er klar
Det nye Midtbyregnskapet viser lovende tall! Blant annet viser rapporten at de som reiser miljøvennlig bidrar like mye til omsetningen som de som reiser med bil.
I 2022 var Midtbyen tilbake til det normale med mye folkeliv. Trøndersk Matfestival i Kongens gate og Munkegata hadde rundt 200 000 besøkende, samme antall som i toppåret 2019. Bryggerifestivalen midt på Torvet hadde 50 000 besøkende, 20 000 mer enn forrige festival.
– Omsetningsindikatoren, som Midtbyen Management har etablert, viser at omsetningen for kafeer og restauranter økte med 50 prosent fra 2021 til 2022, og at omsetningen totalt økte med 15 prosent. Det viser at folk er tilbake i Midtbyen etter korona og bruker Midtbyen, sier Bente Næverdal byutviklingsdirektør i Trondheim kommune
Midtbyregnskapet for 2022 ble nylig publisert på Midtbyen Management sin nettside. Dette fellesprosjektet mellom byens næringsliv, Trondheim kommune og Næringsforeningen i Trondheimsregionen (NiT) gir en oversikt over status for Midtbyen på flere områder. Årets rapport bygger på en rekke undersøkelser, inkludert reisevaner, handel, turisme og byliv.
Flere bosatte og ansatte i Midtbyen
En viktig del av rapporten er «Folk i byen» – en undersøkelse som har pågått siden 2016 og gir innsikt i bruken av byrommene i Midtbyen. Årets rapport inkluderer åtte av byrommene og viser en økning i aktiviteten. Her kan du lese mer om bylivsundersøkelsen
Videre viser Midtbyregnskapet at befolkningen økte med 4 847 personer fra året før, med en befolkningsvekst på 700 personer i løpet av det siste tiåret.
Tilbake til normalen for daglige reiser
Selv om aktiviteten fortsatt er lavere enn før koronapandemien, nærmer den seg en normal situasjon. Det er en grov anslått økning i antall daglige reiser til Midtbyen fra 54 000 i 2021 til omtrent 61 000 i 2022.
Undersøkelser viser at drøyt hver fjerde reise til Midtbyen er en arbeidsreise, en av fire reiser er en handel- og servicereise, og hver tredje reise en fritidsreise.
Endringer i handelsmønster
Når det gjelder handel, viser rapporten at handlende i Midtbyen reiser mer miljøvennlig enn handlende i andre områder av byen. Bilister handler for mer per tur enn de som reiser miljøvennlig, men de handler også sjeldnere. Likevel bidrar begge gruppene like mye til omsetningen i Midtbyen en gjennomsnittsdag i 2022.
Kulturarrangementer bidrar i stor grad til både besøkende og omsetning i Midtbyen. En konsertundersøkelse fra desember 2022 viser at 97 prosent av konsertgjengerne kom for konserten og estimerer at konsertgjengere i Trondheim legger igjen 800 millioner kroner.
Hotell- og restaurantnæringen opplevde også en kraftig omsetningsøkning. Tallene fra SSB/Visit Norway viser økning i hotellovernattinger fra 2018 til i dag.
– Midtbyen er et viktig handelssentrum med økende fokus på reise og kulturliv, og som sentrum for Trøndelag som en viktig matregion, sier byutviklingsdirektør Næverdal.
Hun trekker fram at det investeres mye i utvikling av Midtbyen, og at nybygde K-U-K har blitt tildelt byggeskikkprisen, og årets eiendomspris gikk til nyrenoverte Merkurgården.
– Oppgradering av Olavshallen med ny konsertsal, og Nye Hjorten Teater blir også viktige bidragsytere for økt kulturliv i Midtbyen, sier byutviklingsdirektøren.
Vil du lese mer kan du lese hele Midtbyrapporten her