Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Bli med

Nyter båtliv i delt båt

Del denne artikkelen
Båtfører i delt båt: Det er stas å få styre elmotoren, synes Eirun (8). Mamma Lillian Strand holder et våkent øye med båtføreren som styrer båtlagets aluminiumsbåt.

Båtfører i delt båt: Det er stas å få styre elmotoren, synes Eirun (8). Mamma Lillian Strand holder et våkent øye med båtføreren som styrer båtlagets aluminiumsbåt.

Bølgene slår mot stranda i Brænnebukta når familien på fire klatrer om bord i aluminiumsbåten. Fjorden lokker med frisk sjøluft og muligheten for fangst. – Båtkollektivet gir oss sjansen til å få flotte opplevelser på fjorden, sier Lillian Strand.

Tekst
Unni Skoglund
Foto
Unni Skoglund

I Brænnebukta, et steinkast fra Trolla, finnes båtkollektivet Brænnebukta båt- og naustlag. Siden starten av 2000-tallet, har 30 mennesker delt båt og naust, og ikke minst; lidenskapen for fiske og båtliv. Lillian Strand og Espen Hernes med døtrene Eirun (8) og Sigrid (6) har vært medlemmer av båtlaget i fem år.

  • Sjekker fiskelykken: Eirun (8) får en hjelpende hånd fra pappa Espen Hernes, når hennes nye fiskestang skal tas i bruk.

    Sjekker fiskelykken: Eirun (8) får en hjelpende hånd fra pappa Espen Hernes, når hennes nye fiskestang skal tas i bruk.

  • Familie på tur: For Eirun (8), Sigrid (6) og mamma Lillian Strand og pappa Espen Hernes, er det en berikelse å ha tilgang på båt. – Det hadde vært uaktuelt for oss å ha egen båt, sier Lillian.

De er nå klare for å trappe opp aktiviteten, etter at de mest hektiske småbarnsårene er tilbakelagt.

Sjøliv på deling

– Jeg bodde på Sørlandet fra jeg var åtte til jeg var 18, og ble da vant med båtlivet. For meg blir det ikke sommer uten at jeg kommer meg på fjorden, sier Lillian. Hun forsikrer at familien er svært begeistret for båtkollektivet:

– For oss hadde det vært helt uaktuelt å kjøpe egen båt. Vi har hverken mulighet til å investere i båt, eller tid til å følge opp vedlikehold. Nå som vi deler båt med flere kan også vi nyte godt av fjorden.

De har dratt båten ut av naustet og unger, fiskestenger, fiskekassa og kniv er lastet om bord. Journalisten sniker seg også med. Den lille el-motoren durer og måsene sirkler forventningsfulle over båten.

<Strong>Opplevelser: </Strong>For en småbarnsfamile trenger ikke turen ut på fjorden gå så langt. Også en kortreist båttur gir nye opplevelser. Her Østbyen sett fra sjøen.

Opplevelser: For en småbarnsfamile trenger ikke turen ut på fjorden gå så langt. Også en
kortreist båttur gir nye opplevelser. Her Østbyen sett fra sjøen.

Best fiske er det visst rundt Munkholmen, men så langt har vi ikke tenkt oss. Vi prøver lykken med å kaste ut snøret rundt 100 meter fra land.
– Det er gøy med båt! Det er artig at havet er humpete, sier Sigrid.
– Det er fint og spennende å være i båten, supplerer Eirun.

Trygge på havet

– Vi ønsker at ungene skal bli trygge på det å være på fjorden og i båt. Jeg kjenner at det er viktig for meg at de lærer seg å kjenne havet, og ikke bare det å plaske rundt i et basseng, sier Lillian.

<Strong>Fiskestang: </Strong>Som medlem av båt- og naustlaget får man mulighet til å teste båliv og fiske tidlig: Den må tidlig krøkes som god krok skal bli.

Fiskestang: Som medlem av båt- og naustlaget får man mulighet til å teste båtliv og fiske tidlig: Den må tidlig krøkes som god krok skal bli.

Espen er oppvokst på Kyrksæterøra, men er ikke vant med båt.
– Oppveksten min var båtfri. Men i båtlaget er det mange kunnskapsrike folk, som vi kan spørre når vi lurer på noe, kommenterer Espen. For den sosiale biten er også viktig for familien. De forteller om et godt fellesskap med folk som gjerne deler av sin kunnskap om natur, fiske og vedlikehold av naust. Båten dupper i bølgene mens kvelden kryper innpå oss. Den ene fiskebåten etter den andre passerer oss på vei inn til Trondheim. En rosa stripe dukker opp på himmelen, og varsler om at dagslyset er i ferd med å slippe taket.

Økonomisk gunstig

Fiskelykken ser ikke ut til å stå oss bi, men en sjøpølse på kroken gjør at vi slipper å komme helt tomhendte til land.

<Strong>Fiskebåt: </Strong>En fiskebåt tøffer inn Trondheimsdjorden med kurs mot byen i kveldinga.

Fiskebåt: En fiskebåt tøffer inn Trondheimsfjorden med kurs mot byen i kveldinga.

Espen sitter med årene og manøvrere båten mot støa. Etterpå bokseres båten inn i naustet, og el-motoren plugges i strømuttaket.

– Å dele båt er delingsøkonomi i praksis. Vi blir rikere på denne ordningen, rent økonomisk men ikke minst blir vi rikere på naturopplevelser, sier Lillian og Espen.

Slik startet det

En formiddag i Brænnebukta noen dager tidligere: Idyllen hersker. Vinden lager små krusninger på havoverflaten. Tjelden synger og et par stykker som er ute for å lufte hunden sin, tusler langs stien. Det eneste naustet som står i bukta, hørte opprinnelig til Munkaunet gård, men kommunen beholdt det som sin eiendom da de solgte gården for 20 år siden. De to familiene som bor på gården tok senere initiativ til at venner, og venners venner, skulle dele båt og naust, etter at de først hadde pusset opp naustet på dugnad.

<Strong>Naustet: </Strong>Aluminiumsbåten på 15-fot ligger fast i naustet i idylliske Brænnebukta. Båtlagets andre båt ligger til kai inne i byen i sommerhalvåret.

Naustet: Aluminiumsbåten på 15-fot ligger fast i naustet i idylliske Brænnebukta. Båtlagets
andre båt ligger til kai inne i byen i sommerhalvåret.

Kommune støttet opp om initiativet. Som tenkt så gjort, og fortsatt er initiativtakerne aktive i båtlaget, selv om mange fra vennegjengen har gitt
seg. Inn har det i stedet kommet folk fra både Trolla og andre deler av Trondheim. Alle som vil kan søke om plass i båtkollektivet. Per i dag står en håndfull mennesker på venteliste.

– Vi ønsker at sjø- og båtlivet skal bli tilgjengelig for enda flere, sier Haldor Kjeldstad, leder i båtlaget. – De fleste som er med i båtlaget har fiske som motivasjon, men kosen er også viktig, tilføyer han.

Senker skuldrene

Kjeldstad forteller at det er mange som opplever at de kan senke skuldrene når de kommer i båten, og setter kursen ut mot fjorden.

Styreleder: Haldor Kjeldstad i Brænnebukta båt- og naustlag er glad for å bidra til at flere Trondheimere kommer seg ut på fjorden.

Styreleder: Haldor Kjeldstad i Brænnebukta båt- og naustlag er glad for å bidra til at flere
Trondheimere kommer seg ut på fjorden.

Medlemmene i laget eier to båter sammen: En 17-fots Ranabåt, og en 15-fots aluminiumsbåt. Den største båten ligger, i sommerhalvåret, til kai sentralt i Trondheim, mens den minste båten ligger i naustet i Brænnebukta. Nytt av året er at båtene bare kan bookes via Google-kalender. Medlemmene kan enten booke båt for en time eller to, eller for en hel dag.
– Den minste båten er ny og utstyrt med el-motor. Det er bra nok for de fleste som bare vil ut på sjøen for å pilke eller dorge. Trondheimsfjorden har et stort mangfold av fisk, så mulighetene til fangst er absolutt til stede, sier Kjeldstad.

Dugnad

I båtene ligger det en loggbøker hvor andelseierne skriver opp navnene sine og hvor lenge de har vært ute. Dersom de vil kan de også skryte av dagens fangst. I tillegg ligger det en sjekkliste som må gås gjennom før man styrer ut mot de blå bølgene.
Et par ganger i året er det dugnad for å holde naustet og båtene i stand. I tillegg til blir det samling når storbåten skal opp av sjøen.
– Når storbåten skal opp trengs medlemmenes muskelkraft. Inne i naustet er det vinsj, men den er ikke elektrisk, så også her må man ta i et tak, forklarer Kjeldstad.

– Fantastisk mulighet

Tau og redningsvestene henger tett i tett i naustet. Her skal det være vester nok til de som vil ut på fjorden, men mange foretrekker bruk av egne vester. Fiskeutstyr finnes også i storbåten. Den har en motor med 40 hk. Nye medlemmer får opplæring i bruk av båtene.
– Det er fantastisk å ha en slik mulighet. Å dele båt gjør at flere kan få oppleve den gleden det er å komme seg ut på fjorden. I tillegg er det et godt sosialt miljø rundt båtlaget. I sommer skal vi gjøre en god del jobb med naustet. Heldigvis har vi medlemmer som har den nødvendige kompetansen. Det kan være utfordrende å få folk til å ta ansvar for det viktigste oppgavene, men nå fungerer laget godt. Vi er på kjøl! sier Kjeldstad med et stort smil.