Bymeninger
Hvordan vil byen vokse de neste 12 årene?
NY KPA: Kommuneplanens nye arealdel skal legge til rette for en samlet bystruktur for de kommende 12 årene. Foto: Geir Hageskal
Kommuneplanens arealdel er en viktig plan for å utvikle Trondheim til en grønnere og bedre by. Den 15. november er det åpent digitalt møte om planen.
En viktig plan for et bedre og grønnere Trondheim
To nye og viktige planer for hvordan Trondheim skal utvikles de neste årene er under arbeid. De skal gi føringer for en grønnere og bedre by for dagens og framtidas innbyggere. Den ene er kommuneplanens samfunnsdel, også kjent som KPS. Den andre er handler om hva som skal bygges hvor og hvordan og heter kommuneplanens arealdel, KPA.
Merete Wist er byplanlegger i Trondheim kommune og har ansvaret for arbeidet med ny KPA. Hun forteller at dette er en særlig viktig plan for bruken av arealene de neste 12 årene. Det er kommunens viktigste styringsredskap for all arealplanlegging og utbygging i kommunen.
– Arealdelen skal sikre at vi tar de riktige grepene, slik at byen også i framtiden har attraktive og trygge omgivelser for innbyggerne. Den skal sikre gode bomiljø, plass til jordbruk, natur og dyreliv, samtidig som den skal få gi plass til flere innbyggere og nye arbeidsplasser. Arealdelen har et kart som viser hva som skal være hvor, og bestemmelser som forteller hvordan vi skal bygge, forklarer Wist.
Politikerne i Trondheim har allerede bestemt noen rammer for hvordan byen skal utvikles. Bystyret i Trondheim vedtok en byutviklingsstrategi i 2020. Denne legger viktige føringer for den nye arealdelen. Kort fortalt sier byutviklingsstrategien at vi skal gjøre den byen vi har bedre, fremfor å bygge den større eller spre oss enda mer utover.
– Vi skal altså bygge og bo tettere. Da sparer vi dyrka mark og natur, og vi får en bystruktur der reiseavstandene er kortest mulig, sier Wist.
Hvorfor trenger en ny arealplan?
Befolkningen i Trondheim forventes å øke med cirka 25 000 innbyggere fram mot 2032. Dette krever flere boliger, skoler og barnehager, kultur- og idrettstilbud. I tillegg trengs en infrastruktur som bidrar til at næringsliv og innbyggere kan ta seg rundt på en effektiv og miljøvennlig måte. Kommuneplanens arealdel skal bidra til å sikre nok areal til alle disse funksjonene, og samtidig legge til rette for en bærekraftig omstilling.
Wist forteller at det er åtte år siden sist man vedtok en slik plan. Siden da har det skjedd mye. Trondheim og Klæbu har blitt en kommune og den nye kommunen trenger en felles plan.
– Det har også blitt et enda sterkere fokus på klimavennlig og bærekraftig byutvikling, sier Wist.
Trondheim har inngått byvekstavtale med staten og satt et nullvekstmål for personbiltrafikken. Politikerne har erklært klima- og naturmangfoldskrise. I tillegg var det avsatt en del områder til utbygging i den forrige planen som nå skal vurderes på nytt. Nå skal det bygges mindre på dyrket mark.
Hva mener du?
Nå er det som heter et planprogram lagt på høring. Et planprogram forteller hvordan arbeidet skal gjennomføres og hva vi skal oppnå med den nye arealdelen forklarer Wist. – Å lage en ny arealdel er en lang og omfattende prosess med mange involverte. Det er derfor viktig at vi på forhånd vet hva vi må vurdere og hvordan, så ting blir gjort riktig.
Det inviteres til et digitalt åpent møte den 15. november. Her kan alle som er interessert i byutvikling i Trondheim, både privatpersoner og organisasjoner komme med innspill. Det vil også bli presentert andre planer byplankontoret jobber med, blant annet den nye samfunnsplanen til kommunen og om NTNU campus.
I forbindelse med høring av planprogrammet vil arbeidsgruppen i kommunen gjerne ha innspill på innholdet i planprogrammet. I tillegg også til arbeidet med den nye arealdelen, for eksempel endring av arealformål, hensynssoner, bestemmelser og retningslinjer.
– Fristen er satt til 10. desember. Vi håper på mange innspill, og hvis du har spørsmål til oss som jobber med KPA, kan du møte oss i første etasje i kommunehuset 17. og 29. november mellom klokka ni og tre, avslutter Wist.