Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Julemarked og julegran på flyttefot

Del denne artikkelen

Julemarkedet i Trondheim omtales som et av Europas flotteste. Også i år inviteres alle til Midtbyen for å oppleve og kjenne på den gode førjulsstemningen (Foto: Øyvind Blomstereng/Visit Trondheim)

Tradisjon tro blir det både julegran og julemarked i Midtbyen selv om Torvet er under ombygging.

Tekst
Tine Nilsen
Foto
Trondheim kommune

I år arrangeres julemarkedet for 16. gang. Gatene i Midtbyen er allerede julepyntet, og nå telles det ned til åpningen av det som for mange har blitt et kjent og kjært innslag i julestria, nemlig julemarkedet. 

Ombyggingen på Torvet gjør at julemarkedet flytter på seg, men det reiser ikke langt. Kongens gate og Nordre gate blir ny, midlertidig arena i år, mens julegrana skal settes opp utenfor Vår Frue kirke.

  • Julemarkedet blir å finne i Kongens gate og Nordre gate i år.

  • Slik vil Julemarkedet for 2018 bli plassert i Nordre gate og Kongens gate. (Illustrasjon: Monica Næss//Midtbyen Management)

  • Lokalt kunst – og håndverksarbeid vil sette sitt preg på julemarkedet også i år.

  • Lokalt kunst – og håndverksarbeid vil sette sitt preg på julemarkedet også i år.

  • Førjulsstemning i Kongens gate.

  • Ingen grunn til å fryse på hendene under julemarkedet.

  • Mat og underholdning serveres som vanlig på løpende bånd i den store lavvoen.

  • Obligatorisk; sledetur gjennom julegatene i Midtbyen.

Juletre fra Bymarka

Julegrana blir like flott som før, bare noe mindre enn de som tidligere har prydet Torvet. Forberedelsene har pågått en god stund, for når julegrana er på flyttefot, kreves også ny juletrefot. Betongfoten er over en meter i både høyde og diameter, og trolig byens største.

– Julegrana er 11 meter høy og trenger en solid juletrefot. Fundamentet er støpt ferdig, så nå skal alt ligge til rette for å ta i mot byens flotteste juletre, sier prosjektleder for Torvet, Marit Solum.

Treet skal hentes fra Fjellseterveien i Bymarka, og reises på kirkebakken 28. november.

Søndag 2. desember inviteres hele byen til tradisjonell julegrantenning klokken 17.00!

Julemarked 13 dager til ende

Ved julegrana skal det settes opp en festivalscene og gjøres klart for salg av juletrær. Bondens Marked og den store lavvoen blir å finne utenfor Vår Frue kirke i Kongens gate, mens salgsbodene skal stå nedover Nordre gate. Julemarkedet arrangeres fra 7.-19. desember.

Les alt om årets julemarked her!

Bedre plass langs fasadene på Torvet

Når julegrana tennes skal byggearbeidet trekkes så langt bort fra fasadene rundt Torvet som mulig. Dette gjøres for å gi bedre plass til næringsliv og julehandel. Arbeidet i Sommerveita skal også være ferdig da, og det blir igjen mulig å gå mellom Torvet og Nordre via veita.

– Gangpassasjene blir bredere og det blir lettere for alle å bevege seg rundt Torvet når julehandelen starter for fullt. Vi tilpasser arbeidet så langt det lar seg gjøre uten at det går betydelig ut over framdrift og økonomi, sier Solum.

Her kan du se hvordan det nye Torvet blir!

Julemarked på Torvet neste år

I desember neste år skal arbeidet med å fornye Torvet ha kommet så langt at julemarkedet kan flytte tilbake. Da vil det kun gjenstå noe steinlegging, samt planting av blomster og trær. Torvet åpner ikke offisielt før i juni 2020, men med julemarkedet på plass i 2019 blir dette det første planlagte arrangementet på det nye Torvet. Og det er allerede klart hvor juletreet skal stå.

– Julegrana vil få en fast plass på Torvet i alle år framover. Vi skal støpe en permanent juletrefot, og grana blir stående ikke langt unna der den alltid har stått. Torvet blir nytt, men tradisjonene består, smiler Solum.

Har du lest disse sakene?