Litt smarter
I år kan gaven under treet godt være brukt
Samler julekuler: -Jeg samler på julekuler fra 1980-tallet. Hjemme har jeg sikkert 120 stykker hengende i tråder ned fra taket mitt, forteller Freddy Mortensen. Han elsker å gå på skattejakt i brukt- og antikkbutikker – også til jul.
Å gå på julegavejakt i bruktbutikker eller på Finn.no kan resultere i både mer unike og personlige gaver.
– Disse skal faren min få til jul. Han kommer til å bli så fornøyd, gliser Bård Christian Jørgensen mens han pakker inn noen flotte, foreløpig hemmelige, gjenstander i BrukOm sin pop up-butikk i Olavshallen. Sammen med kjæreste og barn er han ute på julegavejakt i Trondheims bruktbutikker.
– Jeg liker å gå hit for å bli inspirert. Om jeg finner noe som passer til noen av mine, så kjøper jeg det.
Familiemedlemmer og venner med det Bård Christian kaller «mer bestemte smaker» blir det oftest noe nytt til.
– Men faren min, for eksempel, har alt han trenger. I år var det et brunt belte og boksere på ønskelista. Det synes jeg var litt vel kjedelig, så da får han heller noe spennende fra meg.
Kjøper kun brukte gaver
Ved siden av Bård Christian står Freddy Mortensen og pakker inn dagens fangst.
– Jeg kjøper bare brukte gaver, jeg. Utenom til nevøen min. Han får penger, for der spares det til gaming-pc. Pengegaver pakker jeg gjerne inn i en artig hjemmelaget kruke eller noe sånt, som jeg spraylakkerer og limer noen diamanter på eller skriver litt tekst på. Også slenger jeg litt glitter oppi så mora blir sur på julaften når det blir glitter i hele sofaen. Jeg gjør litt sånne ting, jeg, ler Freddy.
Han frekventerer bruktbutikkene Fretex og Sirkulus jevnlig, og så blir det tur til antikkbutikkene når han skal finne noe «skikkelig gammelt».
– Der vet du at det man finner er 50 til 100 år gammelt, og det er egentlig det som er greia mi, så prøver jeg å spre det til vennene mine ved å gi dem kule brukte ting, forteller Freddy.
Mindre forbruk motiverer
I tillegg til ombruksbutikker bruker både Bård Christian og Freddy Finn.no, men mest når de er på jakt etter noe spesifikt. Begge forteller at de i stor grad er motivert av at det er mer miljøvennlig å kjøpe brukt.
– Da blir det mindre behov for å produsere nye ting. Også er det mye gammelt med kult særpreg. Mange ting kan også pusses opp, så det blir så godt som nytt, sier Bård Christian.
– Om ikke bedre, supplerer Freddy.
Han trekker fram at ved å handle brukt finner man ting som ikke finnes andre plasser.
– Man kan ofte gi mer personlige gaver ved å handle brukt. Kanskje er du den eneste som gir den gaven det året. I tillegg får man mer kvalitet for pengene. Verdien på det de selger her er ofte mye høyere enn det de tar betalt for, selv om det ofte er snakk om unike gjenstander.
Blir godt mottatt
Freddy og Bård Christian forteller at både slekt og venner setter pris på å få brukte gaver.
– De er som regel kjempefornøyd. Sier ting som, «wow, hvor fant du dette?». Da sier jeg, «det kommer jeg aldri til å fortelle deg», smiler Freddy.
– Spesielt ting som ikke produseres lenger blir satt pris på, forteller Bård Christian.
-Så blir det jakt neste år for å finne flere ting i samme serie, sier Freddy.
På årets ønskeliste til seg selv har Bård Christian gamle møbler som er pusset opp.
– Eller bare en liten raritet som er morsom å ha på hylla. Det er alltid kult å få, sier han.
Mens Freddy går i ombruksbutikker og kjøper gaver til seg selv.
– Også sender jeg Vipps-krav til slekta mi, ler Freddy. Han samler på en gammel glass-serie som heter Marie fra 1930-tallet.
– Den skal jeg kjøpe mer av når jeg får penger fra pappa til jul. Han er bilmekaniker og har alltid bygd biler fra 1930- og 1940-tallet, så vi har vokst opp med at gamle ting ofte er finere og bedre konstruert enn nye ting.
– Samme med faren min. Jeg har arvet en mokkamaster av han fra året jeg ble født, den funker like godt ennå, forteller Bård Christian.
Flest unge handler brukt på BrukOm
Tuva Thorsø og Janne Rødsten på BrukOm forteller at de har inntrykk av at veldig mange setter pris på å kunne gi gaver med sjel. De har mange kunder innom i disse dager, og synes at det virker som om det er flest unge som handler brukte gaver.
– Der er det gjerne om å gjøre med ombruk. Mens den litt eldre garde synes det er fryktelig artig å komme innom og se på alle de gamle tingene. Det er nok litt større terskel for dem å kjøpe brukte gaver, men stadig flere vurderer det, sier de.
Brukt er kult
Påtroppende regionleder i Framtiden i våre hender i Trøndelag Marte Fordal Meland, synes det er kult å kjøpe brukt for da kan man finne en del unike ting som ikke produseres lenger.
– På julegavejakt i bruktbutikker kan man finne morsomme og unike skatter. Nå som 90-tallet er «inn» igjen blant de unge kan man jo gå på en ombruksbutikk og finne ei Nirvana t-skjorte, eller en jakke fra dette tiåret. Men også helt vanlige bruksgjenstander eller utstyr. Et brukt akebrett, skøyter eller et par ski er også fint å kjøpe i gave til barna. Kanskje ser det til og med helt nytt ut, sier hun.
Meland trekker fram at friluftsliv er i vinden som aldri før, men samtidig er det mange som kanskje er litt for opptatt av å kjøpe sesongens turjakke.
– Det er et paradoks når forbruket går ut over miljø og klima, samtidig som vi er interessert i å være ute og nyte naturen. Man kan heller kjøpe brukt turutstyr og gi til samboeren, kanskje med et gavekort på turer sammen, der man står for matlaginga eller varter opp litt ekstra, oppfordrer Meland.
Hun synes det er gledelig at det har blitt et større fokus på salg av brukte klær og utstyr de siste årene.
– Apper som for eksempel Tise har nærmest gjort det trendy å bidra til mer ombruk. Men vi trenger at flere blir med og ser mulighetene rundt det å også kjøpe brukte gaver, for de fleste kvier seg nok fortsatt litt for det, sier Meland.