Litt smarter
Slik reparerer du klærne dine selv
Sashiko reparasjonsteknikk: Her er det sydd for hånd. Du kan enten legge lappen under hullet, eller over. Så syr du små sting som ikke bare tetter hullet og forsterker buksa, men også gir en dekorativ effekt.
Det summer i en symaskin. Hyller på hyller med brukte tekstiler ligger og venter på å få nytt liv. En hullete dongeribukse har nettopp blitt fikset og er klar for bruk igjen.
– Nesten alt kan repareres en uendelig mange ganger, og ofte er det enklere enn du tror. Prøv selv, oppfordrer Solveig Dahle Stoltz fra Tekstilverkstedet.
Det er et drøyt år siden hun tok steget og åpnet sin egen virksomhet, Tekstilverkstedet, i Strandveien på Svartlamon. Her syr hun både nytt av gamle tekstiler, syr om klær på oppdrag og reparerer klær som har fått revner eller hull. Hun deler gjerne tipsene sine for hvordan vi skal få klær til å vare lengre:
Ta vare på det du har
Ikke vask klærne oftere enn nødvendig, og unngå helst tørketrommel som kan smelte tråder i klærne. Når du oppdager at et plagg har fått hull: Ta det av og ikke bruk det igjen før hullet er reparert. Små hull blir raskt store hvis du forsetter å bruke plagget uten å fikse problemet.
Dongeribukse med hull
Ta en lapp som strekker seg to-tre cm utenfor kantene på hullet, og legg den under eller over hullet, alt etter hvilken effekt du ønsker. Fest lappen med knappenåler og så er du klar til å sy. Enten kan du sy lappen for hånd, eller på symaskin. Rettsøm er det fineste, men det fungerer også å sikksakke fram og tilbake over hullet. Eller å sy langsmed hullet og kanten av lappen.
Fremgangsmåten har ikke så mye å si. Uansett blir hullet reparert og buksa forsterket. Obs: For å komme til å reparere et hull høyt oppe i et bukseben, er det ofte nødvendig å sprette opp sømmen som går på innsiden av buksebenet. Det er en rett og enkel søm, som du lett syr igjen, etter at reparasjonen er utført.
Hullete strømpebukse eller sokker
Ofte blir det hull på tærne i strømpebukser eller sokker. Vreng strømpebuksa/sokken og sy fra innsiden. Kan sys for hånd, men det enkleste er å bruke maskin. Sy en rett søm noen millimeter fra hullet, da blir hullet isolert fra den hele delen av strømpebuksa. Vreng deretter strømpebuksa/sokken og dermed er den hel igjen.
Strikkeplagg
Gensere, eller andre strikkede plagg fikses best ved å hente opp maskene som har blitt rukket opp, og deretter veve de sammen. Det er ikke veldig vanskelig, og det finnes mange gode videoer på YouTube som viser hvordan du enkelt kan fikse dette selv.
Det som ikke kan repareres
Det hender et plagg har gått helt i oppløsning, men det er likevel ingen grunn til å kaste det i restavfallet. Klipp det opp og bruk lappene til å reparere andre plagg, eller bruk dem som kluter, eller sminkepads.
Strykelapper
Hvis du ikke vil sy, så kan du kjøpe strykelapper på butikker som M. Sommer, Abby’s tekstiler, eller Panduro eller Stoff og Stil. En kjapp måte og fikse et hull på, også dekorlapper kan brukes, men aller helst bør strykelapper sikres med noen sting i ytterkantene.
Torfinn fikk fikse-hjelp
Mens vi snakker inne i systua, kommer kunde Torfinn Borkhus innom for å hente plagg som Stoltz har reparert.
Å få andre til å gjøre reparasjoner for deg, er selvsagt også et alternativ. Det anbefaler Torfinn:
– Det er ikke alltid så lett å reparere ting selv, og da er det godt å få noen proffe til å fikse det.
Han ser fornøyd over alle hullene som nå er tettet igjen.
– Min opplevelse er at mange ønsker å ta vare på klærne sine, med reparasjoner, framfor å kjøpe nytt, sier Stoltz og tilføyer: – Det aller viktigste tipset jeg kan gi er: Prøv! Hvis et plagg uansett har en skade som gjør at du ikke bruker det, kan det nesten ikke bli verre. Dersom du prøver og alt skjærer seg, så kan du ta det med til noen som vet hvordan skaden skal ordnes.
Sjekk ut folks reaksjoner på Miljøenhetens reklamekampanje for ombruk:
Forbrukermakt
Hanne Aaserud, rådgiver for Miljøenheten i Trondheim kommune, opplever at stadig flere er opptatt av å bidra til en mer miljøvennlig samfunnsutvikling.
– Vi kan bruke vår forbrukermakt til å påvirke. Klesindustrien står alene for om lag 8 % av de globale karbonutslippene. I tillegg bidrar tekstiler til plastforsøplingen. Fibrene i syntetiske klær løsner, både i bruk og særlig når vi vasker klær, og dette bidrar til spredning av miljøgifter og mikroplast, sier Hanne Aaserud.
Hanne minner om at vi bør sjekke hva klærne våre inneholder før vi kjøper. – Har du mulighet, så gå for naturmaterialer og kvalitet. Men det aller, aller beste vi kan gjøre for klima og miljø, når det kommer til klær, er å bruke klærne våre lenger.
Ombruksuke
Søndag 17. november til lørdag 23. november går Ombruksuka av stabelen i Trondheim. Her kan du lære mer om ombruk, reparasjon, matsvinn, deling og sirkulære løsninger. Kort sagt nyttige tips om en mer miljøvennlig livsstil.
Hanne Aaserud håper mange tar turen til Ombruksuka for å utvide kunnskapen sin, og plukke opp nyttige tips: – Det blir alt fra foredrag om de ulike temaene til fiksefester hvor du kan ta med deg klær, eller småelektronikk, og få hjelp til å reparere dette.