Områdesatsinger
Nabodeling av energi – like om hjørnet
Powerhouse Brattørkaia er Norges største nybygde plusshus, og vil gjennom driftsfasen generere mer energi enn det som blir brukt til produksjon av byggematerialer, oppføring, drift og avhending av bygget. Bygget er tegnet etter prinsippet form følger miljø. Illustrasjon; Snøhetta.
I Trondheim skal det utvikles nye energiløsninger som vil kunne brukes av deg og meg om få år.
– Vi må spørre oss selv om hvorfor vi ikke kan hente energien fra andre steder enn dagens el-nett, sier Bjørn Ove Berthelsen i Trondheim kommune. Han er knyttet til EU-prosjekt +CityxChange.
– Tenk deg at nabobygget ditt er et smarthus og har overskudd på strøm. Klarer vi å utvikle systemer for slike energioverføringer, kan det være vi ikke trenger å bygge flere kabler eller bruke fossile energikilder, sier Berthelsen
EU-prosjektet +CityxChange har som hovedoppgave å utvikle og teste disse systemene.
Omstilling og butikk
Løsningene i prosjektet skal bidra til at det blir mer lønnsomt å investere i fornybare energiløsninger. Og gjennom +CxC skal det testes og demonstreres løsninger som bidrar til innovasjon, grønn næringsutvikling og bærekraftig utvikling. Det handler også om å bringe byen og aktørene der tettere sammen.
– Skal vi nå målsetningene så vet vi at både innbyggere og næringsliv må omstille seg, og det snarest mulig, sier Silja Rønningsen som er prosjektleder for +CityxChange i Trondheim kommune. – Samtidig må vi erkjenne at for næringslivet er det viktig å få business i slike sammenhenger. Vi skal derfor demonstrere teknologiske løsninger som kan bidra til å gjøre det lønnsomt og smart å bygge og drive ekstremt energi- og klimasmarte bygg.
Må skape engasjement
I Trondheim ser prosjektdeltagerne på den teknologiske utviklingen av mikronettverk. Og i Limerick, som er den andre såkalte fyrtårn-byen i prosjektet, skal de se på hvordan man best involverer innbyggerne og driver demokratiutvikling på feltet. – Det handler om å finne innovative energiløsninger for en bærekraftig byutvikling som innbyggerne forstår og naturlig vil være en del av. Vi må rett og slett få folk til å bry seg om disse temaene, sier Berthelsen.
– Prosjektet er nyskapende. Vi skal eksperimentere, men alle demo-prosjekt er allerede utviklet; nå skal detaljene på plass, og så implementeres. Dette er ikke forskning, men innovasjon gjennom praktisk utførelse, sier Bjørn Ove Berthelsen.
– Vi fokuserer på noe som EU ønsker, men som vi i Trondheim – og Norge – også trenger, ifølge Silja Rønningsen. – På de utvalgte områdene skal vi derfor teste ut selvstendige energi-knutepunkt og mikronettverk. Derfor passet det godt at Powerhouse på Brattøra står ferdig i det +CxC starter slik at vi kan benytte dette som et testområde også, forklarer Silja Rønningsen.
Mikronettverk på Brattøra
Energikvartalet på Brattørkaia er et selvstendig prosjekt som nå knyttes opp mot +CxC. Powerhouse er rigget for et skifte når det gjelder energibruk, produksjon og leveranser. Det er skreddersydd for å teste ut løsninger som i fremtida kan komme både deg og meg til gode.
– Vi vil være en del av løsningen, sier Stine Hostad, direktør i Entra-selskapet som eier Powerhouse. Dette storskala demonstrasjonsprosjektet for fremtidens energisystemer har Enova støttet med 7,3 millioner kroner. Resultatene fra prosjektet skal kunne gi ideer og innspill til lignende løsninger for nabolagsdeling av energi.
Bygningen skaper så mye energi at det på sikt vil kunne gi strøm til nabobygg, hele nabolaget, til elbusser og til elferjer – faktisk produserer bygget nok overskuddsenergi hvert år til å drifte mer enn 30 eneboliger. I kjelleren står svære batteripakker som skal lagre energien som blir til overs. Batteriløsningen er helt nødvendig for å teste løsningene i mikronettverket.
Lokal utnyttelse
Nabobygget som huser BI har også solceller og er et plusshus. Sammen produserer disse to bygningene energi til eget forbruk, men også det tredje bygget, Brattørkaia 15 får strøm når det er behov for det. Og på sikt kan kanskje Rockheim og andre bygg på Brattøra også koble seg på når løsningene foreligger.
Energien som produseres skal utnyttes lokalt, og overskuddsenergien kan blant annet selges til lading av bil og buss eller ved å lagre den i batterier, og brukes for å ta ned toppene i energibehovet i stedet for å kjøpe det fra det konvensjonelle nettet. Noe som vil medføre reduserte energikostnader.
Hvem har strøm og hvor mye?
Et av målene i prosjektet er å utvikle et system der det er mulig for en strømprodusent i et mikronettverk som f.eks. Powerhouse å si: «Jeg har strøm å selge», eller at andre kan sende beskjed om at: «Jeg har behov for kWh nå!» Så kan disse finne hverandre. Utveksling av energi bør skje automatisk og gi penger i kassa for den som tilbyr.
– Dette har vært noe vi har jobbet mye med, forsikrer Hostad. – Den sterke reguleringen av energimarkedet har ikke vært bare enkel å forstå. Skal man oppnå at flere aktører skal være en del av framtidens energiløsning, må reglene endres. Nå får vi testet dette gjennom demonstrasjonsprosjektet, sier Stine Hostad.
Avhengig av godt samarbeid
TrønderEnergi er en av partnerne og teknologidirektør Gøril Forbord er godt fornøyd med å være en av aktørene på laget. – Det er selvsagt spennende for oss å være med på så stort EU-prosjekt. Siden dette går over fem år, er også innovasjonshøyden betydelig. Det innebærer at vi må tenke langt frem. Det er et sammensatt og komplekst prosjekt som med 32 deltagere gjør det både utfordrende, interessant og lærerikt å være med på, sier Gøril Forbord.
– Gjennom å være en del av prosjektet +CityxChange får vi tilgang til kloke hoder fra hele Europa. Vi skal kombinere ulike digitale løsninger for å øke energioptimalisering og ser blant annet på teknologi for å kunne gjennomføre transaksjoner og oppgjør i nye energimarkeder som foreløpig ikke eksisterer, sier Stine Hostad.
Det store spørsmålet i EU-prosjektet er hvordan dette kan gjøres på en smart og lønnsom måte som lar seg overføre andre steder.
Blokk-teknologi
– Vi skal altså finne ut hvordan vi kan skape energipositive områder i en by, og TrønderEnergi ønsker å utforske hvordan vi kan bruke den velkjente markedsmekanismen for å få til det. Poenget med å etablere andre typer energimarkeder er å undersøke muligheten for at aktørene som skal investere i disse markedene, kan få det til, sier Forbord.
Store forventninger
Ideene er mange i +CityxChange. Det startet med 100. Av disse ble 11 utviklet til konkrete demonstrasjonsprosjekt – og de skal svare på mange spørsmål og milepæler underveis.
– Sentrale mål er å overføre kunnskap til hverandre og våre fem følgebyer, slik at de kan ta i bruk løsningene etter hvert som de utvikles. Gjennom industripartnere får vi tilgang til kompetansen som vi kanskje ikke har her. Vi sier at i Trondheim skal vi utvikle framtidige løsninger for 193 000 innbyggere. Å delta i dette prosjektet gir oss enorme muligheter, sier Bjørn Ove Berthelsen.