Områdesatsinger
Hvilket anlegg eller bygg er byens fineste? Meld inn din favoritt!
Verdig vinner 2015: Juryen synes anlegget er elegant løst og usedvanlig godt utformet. Med sitt lavmælte språk, har landskapsarkitektene klart å holde på det som var der allerede. Havstein kirkegård har blitt et funksjonelt, vakkert og meningsfylt landskapsrom. Benedikte Skarvik, Agraff AS
I ti år har små og store bygg og tiltalende anlegg i friområder fått Trondheims byggeskikkpris. Nå trenger juryen tips til kandidater.
Er du engasjert i byens bygg og uteområder? Tenker du på hva omgivelsene har å si i hverdagen din? Da kan du sende inn ditt forslag til hva som er god byggeskikk.
– Alle kan foreslå kandidater! Et bygg du liker godt eller et område som er tilrettelagt i løpet av de siste fem årene, sier Vidar Vollan. Han er arkitekt ved byplankontoret og leder sekretariatet for byggeskikkprisen.
Å utføre noe i god byggeskikk er å bygge med respekt og omtanke for de som skal leve i og med byggene rundt seg. Byggverk setter sitt preg på byen, omgivelsene og hverdagen til folk. Mange ulike bygg og anlegg er premiert de ti årene prisen har eksistert.
– Men det mangler ennå gode byggeskikkeksempler på fortetting i boligområder, holdeplasser for buss-tog-båt, butikker, idrettsanlegg, felles møteplasser og hager der folk bor, tipser Vollan. Vi vil gjerne ha innbyggernes forslag. Hva mener du er god byggeskikk? spør arkitekten.
Populær pris
En av prisvinnerne i 2015 var Kirkelig fellesråd med Havstein kirkegård. De møtte med en stor delegasjon på premieutdelingen, og var veldig glade. Det er første gang en kirkegård er valgt som vinner.
– Vi setter veldig stor pris på å få denne prisen, sier Kjell Inge Nordgård, kirkeverge i Kirkelig fellesråd. Det er en anerkjennelse av arbeidet vårt. Det vi gjør – og måten vi gjør det på, blir lagt merke til også utenfor Trondheim. Vi blir et eksempel for andre som gjerne vil gjøre noe tilsvarende. Det gjør noe med oss!
Kirkelig fellesråd arbeider for at kirkegården skal tilby ulike rom med ulike opplevelser. Rom for å være alene og rom for å være sammen. Som gir kontakt med det grønne, med vannet og himmelhvelvingen over oss.
– Vi trenger å kunne la blikket søke utover – mot utsikten og evigheten. Det setter oss i stemninger vi ikke så lett finner plass til i den tette byen, forteller Nordgård. Byggeskikkprisen understreker at vi har lyktes med å skape et godt rom. Det er en stor heder å motta denne prisen, sier en stolt kirkeverge som kjente godt til prisen før de selv fikk den sammen med dyktige fagfolk i Agraff AS og Norconsult AS.
10 år med byggeskikkpris
Det var ordfører Rita Ottervik som ønsket at Trondheim kommune skulle ha sin egen byggeskikkpris. I desember 2006 vedtar Formannskapet å opprette en kommunal byggeskikkpris for byggverk og bygde omgivelser.
Etter det har prisen blitt delt ut hvert år til ulike prosjekter; besøkssenter, sykehus, skole, barnehager, studentby, museum, næringsbygg, klubbhus, boliger, uterom og kirkegård. Prisen har siden 2006 kåret en årlig vinner og ofte også delt ut en hedrende omtale.
Anerkjenner god kvalitet
Hverdagsarkitekturen skal premieres. Byggeskikkprisen deles ut til aktører som bidrar til å heve og utvikle allmenn byggeskikk, som er av høy kvalitet, er knytta til folks dagligliv og nærmiljø, og som tar hensyn til Trondheim sin egenart.
Etter at prisen ble opprettet har Trondheim kommune utarbeidet en Veileder for byform og arkitektur. I arbeidet med byform og arkitektur tas hele tiden valg som gir mennesker muligheter til helse, velvære, en praktisk hverdag, tilknytning, sosial interaksjon, opplevelser og trygghet. Utforming av byen med dens byrom og bygninger har faktisk betydning for at du og jeg kan leve enkelt og klimavennlig i hverdagen.
– Veilederen er en nyttig veiviser for den kvaliteten vi ønsker at den bygde byen skal ha. Gjennom Byggskikkprisen anerkjenner vi de gode eksemplene og synliggjør hva vi mener med god kvalitet, sier Vollan.
Springbrett til andre priser
De som har fulgt prisutdelingene over tid bekrefter at det er et gjennomgående inntrykk at alle som har mottatt byggeskikkprisen eller fått hedrende omtale har vært oppriktig glade og stolte.
De beste prosjektene har utmerket seg på ulike måter. Noen har fått eller blitt nominert til andre priser etterpå:
- St. Olavs hospital (vinner 2007) – ble tildelt Bolig og byplan prisen i 2014, The Design & Health International Academy Awards i 2014, Norsk design og arkitektursenters Innovasjonspris i 2015 og Statens pris for attraktiv by i 2015
- Rockheim (vinner i 2010) var i 2012 blant 46 nominerte museer til prisen som deles ut av European Museum Forum (EMF)
- Arkitektene Haugen&Zohar fikk AR emerging architecture awards i 2009 for Bålplassen ved Skjermveien barnehage (hedrende omtale i 2010) og ble i 2014 kåret av Fastcodedesign som en av verden mest kreative små bygninger
- Veiskillet boliger for bostedsløse (hedrende omtale i 2011) mottok A. C. Houens fond diplom i 2012
- Brattøra friområde med svingbrua og sjøbadet (vinner 2015) fikk Landskapsarkitekturprisen i 2016