Bydel & bygg

Konferanse i Trondheim: Bygninger i tre, grønne nabolag og smarte byer

Del denne artikkelen

Årets trebyggeri 2016: Utbyggingen av studentboligene på Moholt er Norges største byggeprosjekt i massivt tre, og er basert på et industrialisert byggesystem. SiT og Veidekke ønsker velkommen til befaring under konferansen. Foto: MHD Arkitekter

Trondheim kommune, NTNU, SINTEF og Trefokus Norge inviterer i september til nordisk konferanse om morgendagens klimavennlige byer i Trondheim. Da kan vår egen urbane og historiske treby oppleves på nært hold.

Tekst
Unni Skoglund

Det er sjette året konferansen Forum Wood Building Nordic arrangeres og andre gang på rad at Trondheim er valgt til å huse konferansen i Norge. Vertskapsbyen er en markant treby i Norden med lang erfaring med å bruke tre som byggemateriale. Wood-based Zero Cities er navnet på årets konferanse som avholdes onsdag 27. til fredag 29. september.

– Det blir tre hele dager med mer en 50 foredrag fra mange nasjoner, 40 utstillere, befaringer, studentkurs, trearbeider og trekunst. Det blir konserter, underholdning, prisutdeling, mingling, meningsytringer og samtaler, forteller konferanseleder Turid Helle ved Rådmannens fagstab.

– Ett av besøksmålene er forresten den ferske treprisvinneren Moholt 50|50, Norges største massivtreutbygging, tilføyer hun.

Les mer om nasjonal trepris til bydelen Moholt.

Morgendagens byer
De nordiske byene vokser, klimagassutslipp skal reduseres og politikerne vil ha økt næringsutvikling i skogene våre. Er byggeiere, arkitekter, entreprenører og produsenter klare til å bidra i utviklingen av grønne smarte nabolag og byer?

Det er det store spørsmålet konferansen stiller. Underveis i konferansen vil deltakerne vil bli utfordret med noen sentrale spørsmål;

          Hvordan ser morgendagens nordiske trebyer ut?             Hvem er de modigste boligbyggerne i Norge? I London,                  Helsinki og Stockholm er de godt i gang.                  Og når får vi byggeløsningene vi trenger fra egne skoger?

– Det offentlige har gått foran med gode eksempler på ulike typer trebygg, og nå skjer det veldig mye i Norge og Norden. Pionerperioden er på mange vis over og vi ønsker de private aktørene på banen, sier Turid Helle og tilføyer: – Og da trenger vi en skognæring som kan levere.

Nordisk trebysamarbeid
Et nettverk mellom byer i Sverige, Finland og Norge har vært en inspirasjonskilde for de byene som har ønsket å bygge moderne bygg i tre. Trondheim har vært aktiv i dette nettverket siden Trebyen Trondheim ble etablert for 15 år siden, et byutviklingsprosjekt med god politisk forankring og samarbeid med fylke og stat.

Først ut var treblokken i massivtre på Svartlamoen og Borkaplassen, som erstattet det gamle trehuskvartalet etter en stor bybrann i sentrum. Det ble starten på en testfase med tre som byggemateriale i store bygg.

Det er senere bygd skoler, barnehager, omsorgsboliger og studentboliger i massivtre. Med god støtte fra landets treekspertise, blant annet ved NTNU og SINTEF Byggforsk. Treprosjektene i Trondheim har også bidratt til å øke kompetansen og erfaringen i bransjen.

Grønne byer & klimavennlig livsstil
Ambisiøse klimaplaner baner vei for grønne byer og en mer klimavennlig livsstil. Nye nasjonale forskningssentre innen klimatilpasning og klimagassreduksjon skal dra kunnskapsfronten sammen med kommuner og næringsaktører. For å utvikle nullutslippsbyene.

Mange byer i Norden har de samme utfordringene og skal gjennom de samme prosessene for å utvikle de grønne og klimavennlige stedene der det er godt å bo. Det ligger an til at mer bruk av tre som byggemateriale vil bli en del av svaret.

– Et skritt på veien for å utvikle de gode løsningene er at vi kommer sammen og deler de erfaringene vi har gjort oss og den kompetansen vi har opparbeidet i Norden og andre deler av verden, sier Helle.

Velkommen til Trondheim i september!

Vil du ha de siste nyhetene fra Trondheim 2030?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Takk for din påmelding!

Saken plassert geografisk

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?