Områdesatsinger
Se Trondheim på en ny måte gjennom bymodellen versjon 2.0
Digital virkelighet: Ulike kartillustrasjoner kan nå legges oppå den fysiske bymodellen som står i Bytorget. Her er et ortofoto projisert ned på modellen over Trondheim sentrum. Grete Kristin Hennissen/Trondheim kommune
I Bytorget kan du nå se den 3d-printede bymodellen av Trondheim sentrum med digital tilleggsinformasjon.
Nye verktøy gir nye muligheter. I fjor fikk vi den fysiske bymodellen, som var en 3d-printet versjon av den digitale modellen. Nå tar Trondheim kommune i bruk nye digitale verktøy i tilknytning til bymodellen.
– Jeg håper at disse nye verktøyene vil gjøre det litt lettere å kommunisere rundt nye planforslag og byutviklingsspørsmål, sier Wenche Stinessen. – Målet er å gi bedre brukermedvirkning og øke forståelsen i byutviklingen.
Stinessen er byplanlegger i Trondheim kommune, og prosjektleder for bymodellen.
– Hvordan dette kan gjøre best mulig håper vi at samarbeidsprosjekter med NTNU og en testlab for plan- og byggesaker sammen med KS vil gi svar på.
Relansering i Bytorget
Kommunaldirektør byutvikling Einar Aassved Hansen og leder for byutviklingskomiteen, Ferhat Güven (AP), relanserte bymodellen av Trondheim sentrum i dag. Da projiserte kommunen for første gang temakart ned på den fysiske modellen.
Under åpningen fikk tilskuerne demonstrert følgende tre digitale måter å framstille byutvikling i Trondheim:
1) Projiserte kart oppå fysisk modell
Utsnitt av ortofoto, planlagte superbusstraseer og holdeplasser, støysoner, kulturmiljøer og vernede bygg ble lagt oppå den fysiske modellen. Det ble også kommuneplanens arealdel, reguleringsplaner under arbeid og karteksempler fra stedanalysen for nye NTNU-campus.
Firmaene Atea AS og Ljos AS har hjulpet Trondheim kommune med leveranse og oppsett.
2) Film av 3d-modell på storskjerm:
Visning av den digitale 3d-modellen over Trondheim sentrum på storskjerm, slik byen ser ut i dag.
Slike forhåndslagde filmer gir også mulighet til å sette nye prosjekt inn i 3d-modellen, å ”fly” over et område for få overblikk, eller ”gå” i gatene i den digitale modellen.
Storskjermen har også andre muligheter for å vise for eksempel gatebilder (street view) fra området eller en tradisjonell presentasjon for aktuelle saker til behandling eller offentlig ettersyn.
3) «Gå» i byen i VR-briller
Det siste digitale hjelpemiddelet er VR-briller, altså digitale briller der du kan se en virtuell virkelighet.
Alle digitale 3d-modeller kan tilrettelegges for bruk i VR-briller. Det gjør at man kan bevege seg inn i modellene for å få en følelse av hvordan ulike planforslag vil framstå i framtida.
Under åpningen kunne de besøkende se de to utbyggingsalternativene til nye Trondheim spektrum på Nidarø. Alternativene var nylig var oppe til politisk første gangs behandling. Tilskuerne kunne se de to byggealternativene nærmere i øyesyn ved å ”gå” rundt byggene i VR-brillene.