Områdesatsinger
Vil bli testby for smarte løsninger
Kom i mål: 5. april leverte Trondheim kommune, sammen med NTNU og Limerick by søknaden +CityxChange til EUs Horisont 2020 program. Det var en lykkelig gjeng som etter en intens innspurt leverte den omfattende søknaden. Foto: Mohsen Anvaari
Tett samhandling mellom Trondheim kommune, NTNU og næringslivet skal bidra til å skape framtidens bærekraftige, smarte byer. Da må det både eksperimenteres og testes.
– Vi ruster oss for at Trondheim skal bli en by som tester nye løsninger innen energibruk, mobilitet og medvirkningsprosesser. Det sier rådmann Morten Wolden, som samtidig roser det sterke engasjementet fra næringslivet og fra NTNU.
Sammen med den irske byen Limerick har Trondheim søkt om å bli en Smart City innenfor EUs Horisont 2020-program. Sju europeiske byer og en rekke små og store bedrifter og organisasjoner er involvert i søknaden.
Energipositive nabolag
Trondheim og Limerick skal utvikle nye tjenester og produkter innen fornybare energiløsninger. Løsningene skal også testes ut i følgebyene i prosjektet.
– Vi som by må legge til rette for å teste ut nye idéer og teknologier i enkelte bydeler, som i neste omgang kan rulles ut i et større omfang i norske- og europeiske byer, forteller rådmannen.
I Trondheim er fire nabolag valgt som testområder; Sluppen, Tempe, NTNU campus og Brattøra. Det vil si at de områdene som består av næringsbygg, kontorbygg og boligblokker, skal produsere mer energi enn de forbruker. To tema er blinket ut for testing i nabolagene; energibruk i og mellom ulike bygg og tilgang til klimavennlig persontransport (leie av elbil og elsykkel). I tillegg vil de som bor i testområdene bli involvert i testingen.
– Det betyr økt mulighet til å delta mer aktivt i utviklingen av egne nabolag, teste nye løsninger og tjenester og bruke ressursene på en smartere måte, forteller prosjektleder i Trondheim kommune, Silja Rønningsen.
Felles prosjektkontor
Partnerne opprettet et felles prosjektkontor i Energibygget på Lerkendal under arbeidet med søknaden. Ansatte fra kommunen og NTNU kom tett på TrønderEnergi og flere av det andre næringslivspartnerne Statkraft Varme, Powel, ABB, Avis, AtB, FourC, Kjeldsberg og NHP Eiendom/REMA 1000.
Powel er en programvareleverandør som har bidratt i prosjektet med digital teknologi som energiløsninger og styringssystemer.
– Samarbeidet mellom næringslivet, Trondheim kommune og NTNU har fungert utmerket i dette krevende prosjektet, ikke minst takket være kommunens engasjement og konstruktive koordinering, sier sjefstrateg Klaus Livik i Powel.
Håper på støtte – men fortsetter selv uten EU
– Vi håper selvsagt å få ressurser til å teste dette i stor skala i Trondheim og våre samarbeidsbyer i Europa, sier Silja Rønningsen. I løpet av et halvt år vil vi vite om vår søknad blir innvilget.
Flere av prosjektidéene vil bli gjennomført uansett om vi får tilslag på søknaden. Det bekrefter prosjektleder for søknadsarbeidet i TrønderEnergi, Gøril Forbord.
– Smart City-søknaden binder kommune, kunnskaps- og næringsaktører sammen på en helt unik måte, og skaper varig merverdi for oss alle.
Delte stillinger, felles strategier og mer felles forskning
Kommunen ønsker mer og tettere samarbeid framover for å fremme nødvendig innovasjon. Det er noe av innholdet i den nye samarbeidsavtalen mellom NTNU og Trondheim kommune. Universitetskommune 3.0 skal føre til at kommunale virksomheter og forskningsmiljøer arbeider tettere sammen.
– Vi utvider vårt allerede nære samarbeid fra å drive universitetsskoler og helsesamarbeid, til hele spekteret av kommunens oppgaver, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim.
– Dette gir kommunen tilgang på ny kunnskap, både fra NTNU og de miljøene som universitetet samhandler med world wide. Så får NTNU tilgang på en by som ønsker å eksperimentere og prøve ut ny praksis, sier rådmann Morten Wolden.
Det er spesielt innen innovasjon og omstilling i områdene byutvikling, helse og velferd, oppvekst og utdanning at kommunen og NTNU skal dra nytte av hverandre.
I løpet av prosjekttiden skal Trondheim kommune og NTNU få på plass ordninger for utveksling av personell, delte stillinger, offentlige PhD-stillinger, prosjektstillinger og gjesteforelesere. Prosessen rundt Smart City-søknaden er et av flere pilotprosjekter i dette samarbeidet.